33 jaar oude brandwerende beglazing voldoet nog uitstekend

12-12-2016

33 jaar oud brandwerend glas, geproduceerd in 1981 door Pilkington, is op eigen initiatief van Pilkington onderworpen aan de standaard brandwerende test bij een onafhankelijk testinstituut. De resultaten waren zoals verwacht opmerkelijk.

De afmetingen van de twee geteste ruiten, in houten kozijnen uit 1981, waren respectievelijk 925 x 1405 mm en 900 x 1405 mm. De glasdikte (15 mm) en de opbouw kwamen overeen met de huidige Pilkington Pyrostop® 30-10, brandwerend gelaagd glas met opschuimende tussenlagen en de basis glassoort voor EI 30 minuten brandwerende beglazing. De geteste brandwerende ruiten voldeden ruimschoots aan de huidige standaard brandwerende testen. De minimum periode van 30 minuten werd ruim overschreden met het volgende resultaat: 48 minuten vlamdichtheid (E) en 46 minuten thermische isolatie (I); wat correspondeert met een volledige EI 45 classificatie. Dit is een zeer uitzonderlijke veiligheidsmarge voor een 33 jaar oude EI 30 brandwerende beglazing.

Uiteindelijk kunnen alleen resultaten uit de praktijk een echt antwoord geven op de meest gestelde vragen over de duurzaamheid van bouwproducten. Voor wat betreft brandwerende beglazing betekent dit dat de brandwerende functie net zo lang mee moet gaan als de constructie van het gebouw zolang deze in gebruik is. De brandveiligheidsbeoordeling van oudere gebouwen als onderdeel van de risicoanalyse wordt steeds belangrijker.

 Klik hier voor het volledige persbericht van Pilington

 

Peutz
De behaalde resultaten liggen in lijn met de ervaringen die Peutz heeft met het uitvoeren van brandtesten van bestaande constructies met bestaand brandwerend glas.

Peutz adviseert op het gebied van brandveiligheid en voert diverse onderzoeken en beoordelingen uit naar de brandwerendheid van bouwkundige voorzieningen bij bestaande gebouwen. Op basis van ervaring en expertise is het mogelijk de brandwerende prestatie van een bestaande constructie vast te stellen waarvan bijvoorbeeld geen gegevens meer bekend zijn. Bij constructies waarvan de brandwerendheid van een constructie tijdens onderzoek niet eenduidig vast te stellen is, biedt Peutz de mogelijkheid de constructie in eigen laboratorium  te onderwerpen aan een officiële brandtest.